Mari Koo

Kulutamme kuin aateliset ja muita tekstejä

tiistai 22. maaliskuuta 2011 klo 13.22

Lisäilin sivuille muutaman tekstin eli Kraft&Kulturin Huili-lehdessä viimeisen puolen vuoden aikana julkaistuja kolumneja.

Oma suosikkini on Johanna Ilmakunnaksen väitöskirjaan Kuluttaminen ja ylhäisaatelin elämäntapa 1700-luvun Ruotsissa perustuva ”Kulutamme kuin aateliset”. Ihan vain siksi, että tuo kyseinen väitöskirja oli herkullista lueskeltavaa ja kiinnostava katsaus aateliston elämään ja kulutustapoihin.

Itseäni lainaten:

”Monet kuluttajuuden teemat eivät siis ole kovin uusia, vaikka helposti niin kuvittelemme. Hinta ja laatu, ostamisen onni ja ahdistus, itsestä viestiminen kulutuksen keinoin, tulojen ja menojen keskellä tasapainottelu − kaikki tuo päti 1700-luvun aatelisiin samaan tapaan kuin se näkyy meidän arjessamme.”

Monia kulutukseen liittyviä aiheita tunnun pyörittelevän vuodesta toiseen, mutta tuollaiset historiallisemmat näkökulmat unohtuvat usein. Väitöskirjaa lukiessa tietysti opin paljon muutakin aatelisesta elämäntavasta.

Ilmankunnaksen väitöksestä ilmestyy nyt keväällä myös SKS:n kustantamana kirja Kartanot, kapiot, rykmentit.

Muita Huili-kolumneja:
Valitse köyhiä kavereita
Rojuista rakkaimmat

– – –

Lisäksi mainittakoon, että täällä Sveitsissä kävin tutustumassa biodynaamiseen viljelyyn ja tein siitä jutun Uusi musta -sivuille.

Be Sociable, Share!

3 kommenttia kirjoitukseen “Kulutamme kuin aateliset ja muita tekstejä”

  1. […] viimeisen puolen vuoden aikana kirjoitellut kolumneja Huili-lehteen. Nyt laiton niitä nettiin julki: oma suosikkini on Johanna Ilmakunnaksen väitöskirjaan perustuva “Kulutamme kuin […]

  2. Joskus kannattaa pysähtyä miettimään voimmeko tulla toimeen vähemmällä. Omasta havahtumisestani kirjoitin blogissani http://viestitin.blogspot.com/2011/03/onko-downshifting-vain-hieno-nimi.html

  3. Mari Koo sanoo:

    Joo, toki kannattaa miettiä, mikä on tarpeen. Aiheesta olen kirjoittanut mm. luettuani Kari Hotakaisen Ihmisen osan.

Kommentoi